HAKKINDA

Emine çaykaraİstanbul doğumlu. Fransızca ve sanat eğitimi için Lozan'da yaşadı. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü, Klasik Arkeoloji Kürsüsü mezunu. Kültürel turlarda Fransızca profesyonel tur rehberliği yaptı.  

Kölelik, Eski Mısır, İnsanın En Güzel Tarihi, Ben Jane Tarzan’ı Arıyor, Picasso'nun Sofrası adlı çeviri eserlerinin yanısıra Panorama, Turkuaz, Tempo, Sealife, İstanbullu gibi dergilerde editörlük, yayın kurulu üyeliği, bilim, din ve kültür-sanat editörlüğü yaptı. Ülkemizin tarihi, arkeolojisi, çevresi ve kültürü hakkında sayısız bağımsız makale yazdı.

2001 yılında ilk kitabı Melek Annem ve Ben yayınlandı. Ardından Türk Aynştaynı Oktay Sinanoğlu, Arkeolojinin Delikanlısı Muhibbe Darga ve Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık başlıklı nehir söyleşi kitapları çıktı. 

İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti ödülü almasına giden süreçte, iki yıl, projenin Yürütme ve Danışma Kurulu Koordinatörü olarak çalıştı.

2007'de, Emanet Gölge/The Entrusted Shadow isimli Türkçe İngilizce yayınlanmış deneme kitabı, üniversitenin kuruluşuna ve bugüne giden srüeci anlattığı Sabancı Üniversitesi: Geleceğin Üniversitesi, kendi diyabet öyküsü, deneyimi ve yemek tariflerinden oluşan Diyabetimi Seviyorum kitapları çıktı. Z&D Art Gallery ve organik tarım çitliği Ömercan'ın iletişim danışmanlığını yaptı, çocuklar için yarattığı kurgusal karakter Ekocan'ın maceralarını yazdı. Türkiye'nin ilk arkeoloji programı olan Taştaki Sır (cnnturk), kültür şehir programı İstanbullu (TRT2), Aydos: İstanbul'a Açılan Kapı (Sultanbeyli Belediyesi), İstanbul mon amour, YeniKapı belgeselleri ve İstanbul Atölyesi (Açıkradyo) adlı radyo programı, yazarlığını ve yapımcılığını üstlendiği çalışmalardandır.

2013’te yayına hazırladığı Prof. A. Muhibbe Darga’nın On Bin Yıldır Eş, Anne, Tüccar, Kraliçe: Anadolu’da Kadın kitabı çıktı. Arnavut diline de çevrilmiş bu eserde Thesmophoria: Bir Kadın Bayramı başlıklı, Anadolu'da da pek çok şehirde gerçekleştirilmiş çok özel bir bayramı anlattığı bir akademik makalesi yayınlandı.

Üzerinde çalıştığı kitapların yanısıra danışmanlık yapan Emine Çaykara, toplumsal uyumu güçlendiren ve geleceği besleyen kültüre ve onun aktarımına çok değer veriyor. Kültür ve yaratıcılık, kültür ve aktarım, kültürel miras ve turizm, kültür ekonomisi, üzerinde çalışıyor. Türk Diyabet Cemiyeti, Türkiye Tiyatro Vakfı (TTV) YK ve Uluslararası Pierre Loti Dostları Derneği (AIAPL) üyesi.